Close

15/08/2016

“Alles is momenteel doe-het-zelf”

De provincie Oost-Vlaanderen heeft er sinds oktober een tweede American footballploeg bij. De Waasland Wolves bouwen in Stekene aan hun droom: vanaf volgend seizoen deel uitmaken van de officiële competitie. De stichters kenden elkaar niet voor ze de handen in elkaar sloegen, intussen is het een hechte vriendengroep geworden. 

De enige Oost-Vlaamse ploeg, de Ghent Gators, staan al enkele jaren aan de top. Ze krijgen vanaf volgend seizoen concurrentie uit eigen provincie van een groep hongerige Wolven met en zonder speelervaring uit de streek van Sint-Niklaas. Momenteel werken ze nog aan de samenstelling van hun team en de bijhorende faciliteiten. Maar stichter Kevin de Meulenaere is enthousiast. En ambitieus.

Zaterdag 4 juni nemen zijn Waasland Wolves het op tegen de naamgenoten uit Nederland, de Tilburg Wolves, in een vriendschappelijke wedstrijd. Een mooie test om te kijken hoe ver het team reeds is gekomen op amper acht maanden tijd. Aftrap op 14u in Sint-Gillis-Waas, Stationsstraat 201.

Hoe komt u op het idee om een footballclub op te richten?

Kevin de Meulenaere: “Ik heb football gespeeld bij de Puurs Titans en de andere twee stichters, Jonas Stevens en Jonas Claes, speelden bij de Ghent Gators. Door mijn job als zelfstandige, mijn gezin en een moeilijke verbinding naar de trainingen, ben ik gestopt met spelen. Maar het bleef kriebelen. Ik hoorde drie jaar geleden dat er nog twee jongens uit de buurt gestopt waren bij de Gators wegens dezelfde reden en contacteerde het duo. De plannen werden snel concreet, maar ik kon er door persoonlijke redenen uiteindelijk niet mee doorgaan. Tot ik vorige september hoorde dat de Jonassen opnieuw plannen aan het smeden waren voor een nieuw team. Mede dankzij de info die we eerder al hadden ingewonnen, konden we snel beginnen aan dit project. Vanaf oktober houden we trainingen en zijn we officieel lid van de BAFL.”

Waarom sluit u zich niet gewoon aan bij een bestaand team?

de Meulenaere: “De verbinding van deze regio naar een bestaand team is niet simpel. Als je hier woont en je speelt bijvoorbeeld voor de Gators, dan ben je al snel vier à vijf uur kwijt. Je moet naar Gent rijden, trainen, nadien douchen en wat nakeuvelen. Je komt dan telkens ’s avonds laat thuis. Met een jong gezin is drie tot vier dagen laat thuiskomen niet te verantwoorden. Toen we bovendien met het idee speelden om een nieuw team op te starten, dachten we dat leden zoeken het moeilijkste zou worden. Maar er waren nog veel spelers in onze regio die gestopt zijn met spelen door de moeilijke verbinding. En die zijn nu blij dat ze een team in de buurt hebben en beginnen weer te spelen bij ons.”

Wat moet een nieuw team doen om lid te worden van de officiële competitie?

de Meulenaere: “Er moet eerst en vooral een dossier ingediend worden bij de Vlaamse federatie. In dat dossier moet je bijvoorbeeld een financieel plan uitwerken en een visie rond jeugdwerking uitschrijven, om de toekomst van het Belgische football mee te verzekeren. Het bestuur van de FAFL bekijkt dan samen of de kandidatuur goedgekeurd kan worden. En dan betaal je je licentiekosten aan de FAFL én aan de BAFL. Dit jaar moeten we nog uitzitten, maar vanaf volgend seizoen in februari kunnen we deelnemen aan wedstrijden.”

Gaat dat lukken?

de Meulenaere: “Momenteel hebben we 24 spelers, wat wil zeggen dat we dubbel bezet moeten spelen. Elke speler moet zowel in een aanvallend team als in een verdedigend team plaatsnemen. Dat is natuurlijk een echte veldslag: je staat de hele tijd op het veld terwijl het andere team spelers kan wisselen bij balbezit of balverlies. Wat we niet willen, is laatste eindigen. Vooruitgang maken: dat is nu het belangrijkste. ”

Bron: http://www.gridiron.be/alles-is-momenteel-doe-het-zelf by Laurens Van Heuverswijn